Yhdenvertaisemman netin puolesta

img-20170210-wa0011
#mediataitoviikko #ihmisteninternet

Mediataitoviikkoa on vietetty tämän viikon ajan ja se on osaltaan näkynyt myös Jameksen SOME – kanavilla. Viikon aikana eri toimijat ovat omalla tavallaan pyrkineet lisäämään lasten, nuorten ja vanhempien tietoutta somesta. ”Vuonna 2017 Mediataitoviikkoa vietetään 6.-12.2. teemalla ”Ihmisten internet”, joka kannustaa niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin toimimaan paremman ja yhdenvertaisemman netin puolesta.” Jameksen toimesta painotettiin enemmän sellaisia kanavia, joista lapsille ja nuorille olisi hyötyä. Esim. Mistä pyytää apua jos kokee vääryyttä sosiaalisessa mediassa?

Internetistä löytyy nykyään helposti paljon materiaalia mediakasvatuksesta. Googleen kun kirjoittaa hakusanat niin heti löytyy hyviä linkkejä. Tässä muutama linkki Pelastakaa Lapset ry:n sivuilta:

1. Help.some – mobiilisovellus

Kiusataanko sinua? Ahdisteleeko joku? Oletko joutunut rikoksen uhriksi netissä tai livenä? Lataa Help.some ja pyydä apua!

Help.some on mobiilisovellus, joka tarjoaa tietoa ja neuvontaa lapsille ja nuorille. Help.somen kautta voit saada tietoa ja tukea esimerkiksi kiusaamis- ja häirintätapauksissa sekä rikosasioiden selvittelyssä. Lataa ilmainen sovellus ja ole suoraan yhteydessä koulutettuihin ja luotettaviin aikuisiin.

2. Digiboom.fi

Sonera ja Pelastakaa Lapset juhlistavat yhdessä 100-vuotiasta Suomea ja osallistuvat Suomi 100 -ohjelmaan omalla Digiboom-hankkeellaan.

Kampanjasivulla voit tutustua, mitä digitaaliseen mediaan liittyvät lapsen oikeudet ovat ja miksi ne ovat tärkeitä. Täällä tuodaan näkyväksi nuorten itse tuottamaa sisältöä ja tarinoita digitaalisista oikeuksista, joiden pohjalta rakentuu nuorten itse tuottama sosiaalisen median käyttäytymisopas. Lisäksi sivuilla on ajantasainen palvelukalenteri: lapset löytävät nopeasti apua ja tukea tilanteisiin, joissa heidän oikeuksiaan tallotaan tai kun he haluavat jutella aiheesta muiden nuorten tai ammattilaisten kanssa. Lisäksi sivuilla julkaistaan materiaalia kasvattajille ja ammattilaisille.

3. Nuoret ja internet

”Jokaisella nuorella on oikeuksia verkossa. Lapsen oikeudet pätevät siis myös verkkomaailmassa. Kannustamme nuoria huolehtimaan itsestään ja vaalimaan oikeuksiaan. Nuorille on tarjolla aineistoja sekä mahdollisuus keskustella turvallisen aikuisen kanssa, mikäli netissä tapahtuu jotakin ikävää. Voit hyödyntää nuorille suunnattuja palveluita ja aineistoja myös kouluissa ja nuorisotyössä.” Aineistoja löydät Pelastakaa Lapset ry:n sivustolta väliotsikolla nuoret ja internet.

Näillä yllämainituilla sivuilla on myös paljon mielenkiintoista tietoa vanhemmille. Kannattaa käydä tutustumassa ajan kanssa. Sosiaalisen median tuoma digitaalinen ympäristö on hyvin laaja ja tietoa on paljon tarjolla, niin oikeaa kuin väärää. Siksi medialukutaito on hyvä pitää mielessä ja siitä on hyvä muistuttaa myös lapsia ja nuoria.

Digitaalisen ympäristön tuomat mahdollisuudet ja uhkat ovat osa nykypäivää. Lasten ja nuorten on helppo päästä käsiksi erilaisiin tietoihin sekä kiusaamisen ilmiöltä eri some – ja viestisovelluksissa on vaikea välttyä. Tässä vanhempien on haastavaa pysyä perässä, mutta silti kannattaa yrittää. Edes kysymällä aktiivisesti kuulumisia ja vointia?  – voidaan nopeammin huomata, jos somessa ilmenee ongelmia ja kiusaamiselle saadaan stoppi ajoissa.

Lainaten Kodin Kuvalehden numerosta 9/2015 Lastenpsykiatri, Jari Sinkkosta: Ole kiinnostunut lapsestasi: ”Vanhempana pärjää, jos on tavalliset hoksottimet ja empatiakykyä. Tärkeintä on osoittaa lapselleen, että on kiinnostunut. Ei ole ihmistä, josta ei olisi hirmuisen tyydyttävää, kun joku on kiinnostunut hänen ajatuksistaan, peloistaan ja toiveistaan.” Vanhemman ei tarvitse stressata siitä, ettei tiedä kaikkea somessa olevista sovelluksista. Pienikin nippelitieto somesta riittää ja vanhemman on tärkeää olla läsnä sekä kuunnella ja kysyä, miten menee? onko kaikki hyvin?

Tehdään digitaalisesta ympäristöstä ”Ihmisten internet” yhdessä ja olemalla oikeasti läsnä! Paremman ja yhdenvertaisemman netin puolesta!

Iida Porkka, James Koskisen vapaapäivä

Jameksen toimintaa:

img-20170210-wa0012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s