Mikä on Nuisku?

Hyvää alkanutta viikkoa kaikille! Kerroin aiemmin esittelypostauksessani, että yksi tärkeä osa työharjoitteluani on Nuisku-kurssin pitäminen pienelle ryhmälle yläkouluikäisiä nuoria. Nyt ajattelin kertoa teille vähän tarkemmin, mikä Nuisku on ja mitä siellä oikein tehdään.

IMG-20170424-WA0000

Nuisku tarkoittaa nuorten ihmissuhdetaitojen kurssia. Se keskittyy ihmissuhteissa tarvittavien erilaisten taitojen opetteluun. Koska kyseessä on nimenomaan nuorten ihmissuhdetaitojen kurssi, taitoja opetellaan nuorten näkökulmasta. Kurssin aikana käsitellään muun muassa näitä aiheita:

  • omat ihmissuhteet
  • minäviestin käyttäminen
  • kuunteleminen ja kuuntelemalla auttaminen
  • ristiriitojen ratkaiseminen
  • tunteiden ymmärtäminen
  • erilaisuuden kohtaaminen
  • ystävyys
  • itsensä arvostaminen
  • tulevaisuuden suunnittelu

Nuisku sopii kaikille nuorille, jotka haluavat oppia ja syventää ihmissuhteissa tarvittavia taitoja. Mitään rajauksia kurssille osallistumiselle ei siis ole. Se tässä ehkä onkin parasta ja opettavaisinta – jokainen voi oppia lisää sekä itsestään että toisista. Nuisku-kurssi ei ole kuitenkaan yllä olevasta pitkästä listasta huolimatta pelkkää muistiin pänttäämistä ja kirjallisten tehtävien tekoa. Nuiskussa opetellaan taitoja sen sijaan erilaisten harjoitteiden kautta – tylsää siis ei ehdi tulemaan!

IMG_20170424_095227

Tärkeintä Nuiskussa on tiedostaa, että jokaisella meistä on jo valmiina ihmissuhdetaitoja. Ja ne kaikki taidot ovat arvokkaita. Kukaan ei tule Nuiskuun taidoiltaan tyhjätaskuna. Tietysti omasta itsestä voi tuntua siltä, etten mä osaa mitään. Kurssin aikana kuitenkin jokainen tulee toivottamasti huomaamaan, että hei, kyllähän mä sittenkin tiedän ja osaan! Lisäksi Nuisku on turvallinen tapa jakaa kokemuksiaan ja ajatuksiaan ihmissuhteisiin liittyen, sillä Nuiskun olennaisimpiin sääntöihin kuuluu se, että mitä tapahtuu Nuisku-kokoontumisissa, jää myös kokoontumisiin. Nuiskussa ei myöskään tuomita tai arvostella vaan sen sijaan kannustetaan ja arvostetaan kaveria sellaisena kuin hän on. Sillä kaikki me ollaan yhtä arvokkaita!

Nuisku pohjautuu Thomas Gordonin käsityksiin ja näkemyksiin ihmissuhteista ja niiden lainalaisuuksista. Nuisku on siis kansainvälinen tuote, joka tunnetaan ympäri maailman. Mistään huuhaa-jutusta ei ole kysymys. Tää olikin mulle tärkeetä silloin, kun hommasin itselleni valtuutetun nuiskuohjaajan pätevyyden tän vuoden helmikuussa. Koska itsekin tuossa koulutuksessa tuli opittua hirveesti itsestään sekä taidoistaan, on mulla kova palo opettaa nuoriakin siinä, miten he voivat tulla entistä paremmiksi ihmissuhdetaitureiksi. Toivon, että pystyn näkemään ja iloitsemaan niistä kehitysaskeleista, joita ensimmäiset nuisku-nuoreni  tulevat ottamaan. Sillä niitä varmasti tulee – ja on tullut jo!

IMG_20170424_095356

Kurssin edetessä tulen tänne blogiin vielä muutamaan otteeseen kirjoittelemaan ajatuksiani niistä aiheista, joita Nuiskussa käsitellään. Toivottavasti pysyt matkassa mukana!

ROOSA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s