Suvaitsevaisuudesta

Onko ystävän ihonvärillä minulle merkitystä?

Entä hänen vaate- tai musiikkimaullaan?

Onko erilaisuus mielestäni rikkaus?

Onko hyvä juttu, että Suomessa elää monista eri kulttuuritaustoista tulevia ihmisiä?

Uskallanko tutustua minulle uuteen ihmiseen, vaikka olenkin kuullut hänestä ikäviä juoruja?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä esitin ja esitän yläkoulun 9.-luokkalaisille edellisellä ja kuluvalla viikolla. Nyt esitän ne sinulle. Mitä vastaisit?

Nuo kysymykset ja niihin liittyvät vastaukset kertovat paljon yhdestä aina ajankohtaisesta aiheesta – suvaitsevaisuudesta. Mitä se on? Ei ainakaan sitä, että alentaa itsensä toisen edun toteutumiseksi tai tekee myönnytyksiä, joita ei halua tehdä. Se ei myöskään ole toisen sietämistä – sitä, että toisen käytös tai ulkonäkö on minulle ongelma, mutta minun täytyy vain kestää se.

Näiden sijaan suvaitsevaisuus on oman ja toisen ihmisarvon myöntämistä ja tunnustamista. Se on myös toisen ihmisen hyväksymistä ja arvostamista sellaisena, kuin hän on.  Suvaitsevainen ihminen ei mieti minkä ikäinen toinen on, missä kulttuurissa toisen juuret ovat. Hän ei katso toisen ikää eikä uskonnollista vakaumusta. Suvaitsevainen ihminen näkee erilaisuuden rikkautena ja asettaa jokaisen ihmisen samalle viivalle toisiinsa nähden. Jokainen ihminen on yhtä arvokas ja tärkeä. Toisen luonteenpiirteeet tai arvot eivät nouse hänelle ongelmaksi, vaan suvaitsevaisena ihmisenä hän mieltää ne osaksi toisen persoonaa. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla ylin ystävä, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen. Näitä periaatteita noudattamalla skismojen ja erimielisyyksien on mahdollistaja rauhan lisääntyä.

001

Itselläni on paljon henkilökohtaista kokemusta ja kosketuspintaa arkielämän suvaitsevaisuuteen. Syntyessäni kultaisella 90-luvulla, ei kaikki näyttänytkään lähtevän käyntiin Strömsön tapaan. Olin kauttaaltaan märkivän ihottuman peitossa ja minulla oli havaittavissa puolieroa vasemman ja oikean puolen raajojen välillä. Jo silloin joku lääkäri totesi, että tässä saattaisi olla kyseessä geneettinen sairaus nimeltään Incontinentia pigmenti. Se, mitä kaikkea tuo myöhemmin virallisestikin diagnosoitu ja mutaation kautta siunaantunut sairaus minulle toisi mukanaan, ei ollut tiedossa.

No, minähän voitin sairauslotossa lähes kaikki IP:n oireet: epilepsian, lievän toispuoleisen CP-vamman, toisen sokean silmän, hammaspuutoksia, kaljun alopecia-läskän päänahkaani, juosteita kynsiin ja kaikkea muutakin pientä. Toisaalta nämä oireet ovat onnekseni olleet lieviä ja se on mahdollistanut osallistumiseni ikäisilleni ominaiseen elämään – normaaliin perus- ja lukio-opetukseen sekä nyt viimeisimpinä vuosina korkeakouluopintoihin. Myöhemmin tulen työskentelemään kuten muutkin saman tutkinnon suorittaneet. Tietysti jotkin oireet ja niiden yhdistelmän tuottama ajokortittomuus tulee ottaa huomioon, mutta pitkässä juoksussa ne ovat pikkujuttuja. Varsin tavallisesta elämästä huolimatta suvaitsevaisuus-teema on ollut elämässäni vahvasti aina läsnä.

Väitän, että suurimmaksi osaksi ihmisten on vaikeaa suvaita toisiaan joko ulkonäöstä tehtävien ennakkopäätelmien tai kaverilta kuultujen huhujen vuoksi. Ei kestä montakaan sekuntia, kun jokainen meistä on luonut itselleen toisesta, ennestään tuntemattomasta ihmisestä päässään ennakkokäsityksen. Se tapahtuu tiedostamatta. Ihminen on kuitenkin paljon enemmän kuin kuvien ja ulkonäöstä tehtyjen päätelmien summa. Tai jotain todella erilaista kuin juorut. Annan esimerkin omasta elämästä. Tai kaksi.

Ensimmäinen koulupäiväni. Siis ihan ensimmäinen. Joku oli kertonut muille luokkalaisilleni juttua, jonka mukaan olisin kokonaan sokea (ja minullahan on vain se toinen sokea silmä..). Mitä tekee 7-vuotias lapsi? Tulee kokeilemaan eteeni irvistysten kera, onko se totta. Ja vaikka se ei olisi totta, pelleilyn jatkamiseen on kova hinku. Ei paljoa huvittanut mennä seuraavana päivänä kouluun.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Elokuussa 2016 erikoishammashoitoni oikomisineen olivat siinä pisteessä, että astelin leikkaukseen. Leikkauksessa minulta poistettiin huonokuntoiset (maito)hampaani ja niiden ja puuttuvien hampaiden tilalle asetettiin titaanijuuret. Puoli vuotta noiden hampaiden piti antaa luutua ja sen ajan elin 14 hampaalla ja harvahammashymyllä. Maaliskuussa 2017 sain vihdoin implanttihampaat, jotka kiinnitettiin luutuneisiin titaanijuuriini. Loppuelämäni hymy oli valmis.

Ennakkoluulot ovat osa jokaisen ihmisen elämää, enemmän tai vähemmän. Jokaisella meistä on ennakkoluuloja, koska ne tekevät osaltaan maailmasta ymmärrettävämmän. Mutta myös vähemmän suvaitsevamman. Miten tätä meille niin ominaista ennakkoluuloisuutta voitaisiin vähentää?

Tässäpä muutama yläkoulutunneilla nuorilta nousseita vinkkejä

  1. Oma asenne – päätä suhtautua ihmisiin avoimemmin ja äläkä anna ennakkoluuloille valtaa.
  2. Kotikasvatus – entä jos jo kotona saisi sen opetuksen, että kaikki ovat yhtä arvokkaita eikä toisia saa tuomita ulkonäön tai muun seikan perusteella?
  3. Kysyy suoraan, mutta kohteliaasti. Kysymällä ei koskaan häviä mitään. Parhaimmassa tapauksessa tieto ja ymmärrys voivat lisääntyä.

Tässäpä omat vinkkini samaiseen asiaan edeltävien lisäksi

  1. Tunnista ja tiedosta ennakkoluulosi. Se on avain niistä eroon pääsemiseksi.
  2. Kysy ja ole avoin. Niin omista mahdollisista eroavaisuuksistasi kuin muistakin mielipiteistäsi.
  3. Muista, että jokaisella meistä on yksi yhteinen ja sama tarve – tulla hyväksytyksi juuri sellaisena, kuin on. Käyttäydy siis tämän ajatuksen mukaan.

Aina ei ole helppoa olla avoin, mutta sanon sen olevan ehdottoman kannattavaa. Se todennäköisimmin antaa enemmän kuin ottaa. Minäkään en enää juuri alakoulun aikana kohdannut ennakkoluuloisuutta, kun päätin kertoa elämäni toisena koulupäivänä luokkalaisilleni, miten asiat ovat. Menin luokan eteen ja luettelin kaikki vammani. Lopuksi totesin, että tulen vammojeni kanssa hyvin toimeen, toivottavasti luokkalaisenikin. Ja niin he tulivatkin. Tieto helpottaa. Tuonkin päivän jälkeen olen aina kertonut läheisille ystävilleni ja jopa AMK-luokkalaisilleni sairauksistani. Ennen hammasleikkausta kerroin myös kaikille tutuille, millainen puolivuotinen minulle on tulossa. Jälkikäteen sain siitä hirveästi positiivista palautetta. Oli helpompaa tavata, kun tiesi jo etukäteen, millainen Roosa olisi vastassa. Ja olihan se melkoinen yhteinen riemu luokkalaisten, perheen, sukulaisten ja muiden ystävien kanssa, kun hampaat suuhuni viimein saatiin!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kannustankin sua olemaan avoin ja kyselemään rohkeasti, jos joku asia toisessa mietityttää. Uskon, että 90% ihmisistä on salaa riemuissaan kysymyksistä esim. pyörätuoleihin, poikkeavaan kävelytyyliin, ihonväriin tai muuhun juttuun liittyen. Mieluummin kerrotaan totuus kuin pelätään, mitä tuokin mun selän takana sitten pohtii ja puhuu. Kysy, sä et voi menettää siinä mitään – varsinkin jos muistat kohteliaat käytöstavat!

Loppuun haluan muistuttaa, että tämä suvaitsevaisuus-teema ei liity pelkästään minun elämääni tai koulumaailmaan, vaan kaikkeen elämään. Myöskin Jameksen vapaaehtoistoimintaan. Vapaaehtoisena toimiessa on erittäin tärkeää muistaa, että kaikki ollaan samanarvoisia ja toiminnassa mukana niine vahvuuksinemme, kuin mitä meillä on. Ja ne vahvuudet on kaikilla erilaiset ja hyvä myös niin. Vapaaehtoisuuteenkaan ei kuulu erottelu tai tuomitseminen. On tärkeää tulla kaikkien kanssa toimeen, eikä erotella kuka saa tulla mukaan ja kuka ei. Kaikki ovat tervetulleita. Ketään ei saa tuomita tai jättää ulkopuolelle esimerkiksi ulkonäön tai jonkun muun seikan vuoksi. Sillä ihminen on aina paljon enemmän kuin ulkonäkö. Ja sä et todellakaan voi tietää, mitä kuoren takana on, ellet riisu ennakkoluuloisuuttasi ja tutustu toiseen. Ja siihen mä sua todellakin haluan kannustaa. Ollaanhan suvaitsevaisia, sillä muuten me voidaan menettää tosi paljon. Ja sitähän me ei haluta, eihän? Sano sääkin suvaitsevaisuudelle KYLLÄ!

ROOSA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s