Tärkein ihmissuhdetaito

Tiedättekö, mikä se on? Se taito, jota tarvitaan kaikista eniten ihmissuhteissa?

Kuunteleminen.

Se on se taito, jonka ansiosta kaikki hyvät ja pitkäkantoisimmat ystävyyssuhteet saavat alkunsa. Harvempi meistä ystävystyy sellaisen ihmisen kanssa, joka ei kuuntele toista tippaakaan. Kun kokee tulleensa kuulluksi, tietää, että toiselle voi jatkossakin kertoa elämänsä iloista ja suruista.

Mutta millainen on sitten hyvä kuuntelija? Entä olenko minä tai oletko sinä sellainen? Monesti ajattelevamme olevamme hyviä kuuntelijoita. Niin minäkin pitkään luulin. Kunnes kävin Nuisku-kurssin ja totesin, että kuuntelutaidoista minulle voisi korkeintaan antaa arvosanaksi 7 ½. En todellakaan ollut niin hyvä kuuntelija, kuin olin ajatellut. Onneksi kaikissa ihmissuhdetaitoissa voi kehittyä – myös kuuntelemisessa.

IMG_20170511_122338

Nuiskussa kuuntelemista voi harjoitella esimerkiksi yllä olevien ”taikahuulien” avulla. Miltä tuntuu, kun toinen kertoo juttujaan ja minä saan ainoastaan kuunnella? En sanoa välikommentteja tai -kysymyksiä. Entä miltä tuntuu, kun minä saan puhua ja toinen oikeasti keskittyy vain kuuntelemaan minua? Voin sanoa, että kuuntelija saattaa hämmästyä siitä, kuinka haastavaakin kuunteleminen on.

Me ihmiset lähdetään todella helposti esittämään välikysymyksiä ja tarjoamaan omia mielipiteitämme kavereiden juttuihin. Välillä on hyödyllistäkin esittää tarkentavia kysymyksiä. Mutta muistetaanhan silti antaa kaverin kertoa juttunsa loppuun? Silloin hän todennäköisesti tulee jatkossakin juttelemaan.

Kuuntelemisen – ja pelkästään kuuntelemisen – lisäksi on tärkeää myös miettiä, miltä näytän toisen silmissä, kun kuuntelen häntä.

Olenko kädet ristissä?

Muistanko katsoa silmiin?

”Peesaanko” kaveria omalla asennollani? Siis esimerkiksi istunko, jos toinenkin istuu?

Näitä on ihan hyvä välillä funtsia. Samalla tavalla on hyvä miettiä sitä, miten reagoin toisen kertomiin asioihin. Tarkistanko vielä toiselta erikseen, ymmärsinkö kaiken oikein? Jatkatko toisen puheenvuoron loputtua esimerkiksi näin:

Ymmärsinkö oikein, että…

Haluaisitko kertoa lisää siitä…

Niin sinusta tuntuu pahalta/hyvältä/surulliselta/innostuneelta, koska…

Tällaiset lauseenaloitukset ja niiden jatkot osoittavat kaverillesi, että olet kiinnostunut siitä, mitä hän kertoi. Että sinä todella välität hänestä.

Kuuntelu on taito, jossa voi aina kehittyä ja tulla paremmaksi. Uskoisinpa, että moni asia tässä maailmassa ratkeaisi sillä, että pysähtyisimme kuuntelemaan toisiamme – edes hetkeksi. Kuinka paljon vähemmän tässä maassa olisi yksinäisyyttä ja levottomuutta, jos kysyisimme toisiltamme edes kuulumiset ja pelkästään kuuntelisimme, mitä toinen vastaa? Uskon, että paljon.

Muistetaan siis välillä pysähtyä, istuutua alas kaverin tai vähän tuntemattomamman tyypin kanssa ja kuunnellaan, mitä meillä on toisillemme sanottavana! 🙂

ROOSA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s