Ryhmähenki, Ryhmä rämä, Ryhmä ME Saanko tehtyä mitään merkittävää, jos joku koko ajan keskeyttää?

Luokkien ryhmäytyminen opettaa itsestä ja luokkakamuista uusia asioita ja kasvattaa ryhmähenkeä. James piti yhdessä Jämsän Nuorisopalveluiden ja Jämsän Seurakunnan kanssa ryhmäytys-päiviä tai parin tunnin kohtaamisia Paunun seiskoille ja kaseille sekä Kuoreveden seiskoille. Päivissä ja hetkissä on pysähdytty hetkeksi normaalista arjesta ja tultu ulos koulusta hieman eri paikkaan Särkijärvelle tai nuorisotila Nurkkikselle.

Ryhmätehtävissä luokat miettivät toisen auttamisen ja avun saamisen arvoja, hyvän ryhmähengen rakennuspalikoita ja sitä murtavia seikkoja. Nuoret osasivat taitavasti sanoittaa omien luokkiensa piirteitä. Yhteistä positiivista kaikille tuntui olevan, että luokka koettiin kivana ja koulun parhaana, mikä kertoo hyvästä me-hengestä. Ollaan oma porukka.

Haastavana nuoret kokivat suvaitsevaisuuden ja vuorovaikutuksen opettajien kanssa. Kasvamiseen ja itsensä etsimiseen liittyy yhteentörmäyksiä aikuisten, myös opettajien kanssa. Ollaan kuin ryhmä rämä: äänekäs ja kaoottinen, tilanteen vietävissä. On hyvä ja hauskaa, että kerrotaan omia mielipiteitä, mutta oikeassa paikassa ja hetkellä. Välihuutelu ei ole siistiä, vaan rikkoo kaikkien keskittymistä a.k.a. työrauhaa.

Jokainen keskeytys vie 15 minuuttia toiselta palata katkaistuun ajatukseen. Asiat saisi tehtyä paljon nopeammin ilman välihuutelua tai somen vilkuilua. Jokaisella on valta omaan suuhunsa ja ääneensä, ja jotta saisi jotain tehtyä, ääni on aika ajoin hiljennettävä. Muiden kunnioittamiseksi. Jokainen tiedostaa työrauhan puutteen, mutta asia ei muutu, mikäli kukaan ei itse tee asialle mitään.

Tähän auttaa rauhallisena pysyminen ja omista velvoitteista huolehtiminen, kuten ajoissa kouluun tuleminen ja muiden kuunteleminen. Parannettavaa nuorten itsensä mielestä oli myös siinä, että kaikki saisivat luokassa äänensä kuuluviin ja saisivat olla sellaisia kuin haluavat. Ihan tavallisia, mutta tärkeitä huomioita, jotka vaikuttavat paljon viihtyvyyteen. Koulussa ollaan niin iso osa päivästä, että viihtyminen ja oman paikan kokeminen on huippu tärkeää.

Nuoret olivat taitavia kehumaan toisiaan ja itsestäkin löydettiin hienoja vahvuuksia, mitä oli mahtavaa seurata. Omat vahvuudet auttavat omaa ryhmää ja luovat me-henkeä. Toisiaan täydentävät vahvuudet ovat enemmän kuin osiensa summa, siinä syntyy meidän porukka, ryhmä ME.

Mikä tässä on tärkeää? Jotta voi kasvaa ihmiseksi, omia vahvuuksia täytyy välillä miettiä. Missä voisin hyödyntää vahvuuksiani eniten? Mistä innostun? Heikkoudet on hyvä tiedostaa, mutta niille ei kannata antaa paljoa painoarvoa. Kyllä ne tulee mukana muutenkin. Sen sijaan, jos keskittyy vahvuuksiin, voi niitä löytyä lisää ja entisetkin vahvistua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s